Stubbe Posted May 31, 2004 Report Share Posted May 31, 2004 QUOTE (MaxPower @ 31. May 2004, 22:10) ok, så denatureringen betyder at man optager en mindre del af proteinet end der var fra starten af.Men opskriften indeholder jo også en del mælk, så du siger jo at når der er kasein i nærheden vil denatureringen ikke være så slem Ja, ved denatureret valleprotein forholder det sig sådan. I dit sted ville jeg satse på, at bruge en anden type protein til bagværket, idet det nok er lige lovligt optimistisk at tro at valleproteinet i din dej, hvor der er masser af andre ingredienser, vil opfører sig på samme måde som i mælken i en pladevarmeveksler på mejeriet. Det giver ingen mening når du lige har sagt Selvfølglig kan det stadigt optages selv om det er denatureret, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Squatfather Posted May 31, 2004 Report Share Posted May 31, 2004 Den biologiske værdi falder fordi nogle af aminosyrerne går i stykker fordi svovlbindingen kappes af ved denatureringen.Hvordan kappes svovlbindingen af? Normalt når proteiner denaturerer er det blot svovlbindingen som går op, er det hvad der sker? Nu er det jo ikke alle proteiner der har en svovlbinding. ;) Denatureringen af valleprotein skader optagelsen af denne. Derfor er alle højkvalitets valleprodukter som kan købes som kosttilskud fremstillet under skånsom varmebehandling. Jeg skal ikke gører mig til ekspert på det humane fordøjelsessystem, da jeg ikke kender nok til dette. Men ifølge min mælkekemi litteratur tager valleproteinets biologiske værdi stor skade af denatureringen. Men såfremt i vælger ikke at tro dette, vil jeg foreslå at i istedet for at købe dyre kosttilskud køber valleprotein der er fremstillet til brug som vandbindingsmiddel i levnedsmiddel industrien. Dette valleprodukt koster en brøkdel af kosttilskudene. Det er godt nok denatureret protein, men det betyder jo intet vel? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stubbe Posted May 31, 2004 Report Share Posted May 31, 2004 Nu er det jo ikke alle proteiner der har en svovlbinding. ;)Nej, det er der faktisk kun 2 der har så, hvis resten ellers er korrekt, vil det have en meget lille betydning for biologisk værdi.Du virker lidt irriteret, hvilket jeg ikke forstår. Det du har sagt tråden igennem har ikke været det samme og der er endnu ikke kommet noget konkret på det oprindelige spørgsmål. Det er derfor jeg prøver at spørge ind til noget af det du siger som ikke giver mening. Hvor meget af det står i din bog-Er det kun svovlholdige aminosyrer der tager skade?Hvordan tager de skade?Kan de optages af mennesker?For at konkludere at den biologiske værdi forringes må der være undersøgelser der bekræfter dette. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Squatfather Posted May 31, 2004 Report Share Posted May 31, 2004 Jeg undskylder, hvis jeg lød irriteret. :) Der står konkret i bøgerne, at valleproteinets biologiske værdi forringes drastisk ved denaturering. Dette er ikke tilfældet ved denaturering af kasein. Selv om den biologiske værdi falder kan valleproteinet jo optages, men har ikke den samme ernæringsmæssige værdi som inden denatureringen. Ifølge min litteratur skulle valleproteinet indeholde en hel del svovlholdige aminosyrer. En opvarmning til blot 75-80 grader celsius i 15 sekunder skulle være nok til at beskadige proteinet, så der sker denne fraspaltning af svovlbrinte og andre lavmolekylære svovlforbindelser. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stubbe Posted May 31, 2004 Report Share Posted May 31, 2004 Jeg undskylder, hvis jeg lød irriteret. :)Det kunne også være mig der lagde noget i dit indlæg, som måske ikke var berettiget :) any way.Der står konkret i bøgerne, at valleproteinets biologiske værdi forringes drastisk ved denaturering. Dette er ikke tilfældet ved denaturering af kasein. Selv om den biologiske værdi falder kan valleproteinet jo optages, men har ikke den samme ernæringsmæssige værdi som inden denatureringen. Ifølge min litteratur skulle valleproteinet indeholde en hel del svovlholdige aminosyrer. En opvarmning til blot 75-80 grader celsius i 15 sekunder skulle være nok til at beskadige proteinet, så der sker denne fraspaltning af svovlbrinte og andre lavmolekylære svovlforbindelser.Aminosyreprofilen på valleprotein kender jeg ikke, så der har din litteratur nok ret. Kender kun på mælk, hvor det ikke er tilfældet, men derfra kan jeg selvfølgelig ikke nødvendigvis drage en sammenligning.Det jeg ikke synes der er en forklaring på er:Hvis valleproteinet optages i kroppen, men ikke kan bruges, må det udskilles i urinen. For at konkludere det, er man nødt til at have foretaget nogle undersøgelser der bekræfter dette.Normalt: Proteiner denatureres når de kommer ned i maven, hvis ikke de er denaturerede inden. De fleste kan alligevel optages og bruges af kroppen. Den resterende lille mængde som kroppen ikke kan optage, er denaturede inden de blev indtaget, på en sådan måde, at kroppen ikke kan optage dem.Jeg forstår ikke hvordan aminosyren kan optages men ikke bruges? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stubbe Posted June 1, 2004 Report Share Posted June 1, 2004 Nu har jeg brugt de sidste 5 timer på at læse artikler og bøger om emnet, og vil lige konkludere ud fra det.Valleprotein denaturerer nemmere end caseinprotein. Denaturering ændrer proteiners quaternary, tertiary og secondary struktur. Den primære struktur ændres ikke. Denaturering øger absorptionen af proteiner, da enzymerne i mave og tyndtarm nemmere kan komme til at spalte dem. Jeg har ikke fundet noget matriale overhovedet som tyder på at absorptionen af valleprotein bliver nedsat ved denaturering. Denaturering nedsætter proteinernes fysiske/køkkentekniske egenskaber, hvilket er ligemeget i denne diskution, men er en af grundene til at denatureret protein sælges billigere.Ved bagning indgår proteiner og kulhydrater i en kemisk proces der hedder maillard reaktion. Det foregår på overfladen og er med til at danne skorpen- smag, farve, konsistens. Det er hovedsageligt aminosyren lysin som ødelægges i denne proces. I almindeligt brød er lysin den manglende aminosyrer, hvilket sænker den biologiske værdi. I brød tilsat mælk, mælkeproteiner eller æg bliver der tilført ekstra lysin, hvilket resulterer i at den biologiske værdi slet ikke eller kun lidt sænkes. Der vil dog være et større indhold af proteiner og derfor også et lidt større tab. Jeg forstår stadig ikke det dine bøger siger. Ifølge flere kilder indeholder valleproteiner kun ca 5% svovlholdige aminosyrer.At denaturede proteiner kan optages men ikke bruges af kroppen.At denaturering af proteinerne nedsætter den biologiske værdi.-undersøgelser der bekræfter disse ting.Jeg har nedenfor refereret nogle af de bøger der er fundet oplysninger i. Den første ref er en meget omfattende kilde, og med opdateret viden da den er fra 2003. Der er information om både det ernæringsmæssige og det mere tekniske på aminosyrer, proteiner og valle.Ref:Encyclopedia of food sciences and nutrition; 2003 Elsevier science Ldt.Food theory and applications; Paul pc, Palmer HH.The science of food; Bennion M.Nutritional evalution of food processing; Harris K. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DonNiklas Posted June 1, 2004 Report Share Posted June 1, 2004 Hvis nogle af de kloge bagere vil hjælpe bliver jeg glad. Jeg fik ikke svaret på mit idiotiske spørgsmål.. hehe.Her kommer der, synes i nok, et idotisk spørgsmål; når i skriver olie, er det så en bestemt slags? Jeg kan se at vi har flere slags nede i køkkenet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DonNiklas Posted June 1, 2004 Report Share Posted June 1, 2004 Glemte lige at skrive; at lige nu hælder jeg mest til MP's opskrift v.2Protein/energi-bar version 2.0Ingredienser150g choko proteinpulver7dl havregryn (ca 300g)½ L skummetmælk2 bananer (medium i størrelsen)2 æg3 ts bagepulver½ ts salt3 ts kanel2 ss SØD eller andet varmestabilt sødemiddel2 ss olieSynes den ser mega hot ud, er der noget man kan gøre for den bliver bedre, eller er den bare kanon? :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stubbe Posted June 1, 2004 Report Share Posted June 1, 2004 Her kommer der, synes i nok, et idotisk spørgsmål; når i skriver olie, er det så en bestemt slags? Jeg kan se at vi har flere slags nede i køkkenet.Nej det er ikke en bestemt slags. Brug hvad du har- oliven, raps, vindrue eller ...... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DonNiklas Posted June 1, 2004 Report Share Posted June 1, 2004 Ihh ha.. I var for langsomme.. Eller jeg var for hurtig ;)Så er mine barer færdige om ca. 30 mins. Glæder mig helt til at se om mine bagedygtigheder er helt i bund, som de altid har været :) Skal nok skrive når den er færdig hvordan det har gået :)Mvh MesterBAGEREN Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DonNiklas Posted June 1, 2004 Report Share Posted June 1, 2004 Så er "kagen" færdig. Den smagte ikke af så meget, men det kan jeg vel heller ikke forvente af sådan noget hjemmebag. Tror den vil være god med lidt glasur, men så er den knap så sund længere.Måske skulle der lidt mere SØD i naeste gang, og så lidt mere frugt og mindre mælk, vil jeg gætte på. Jeg glæder mig helt til at bage igen.. hehe!Mvh Niklas Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MaxPower Posted June 18, 2004 Author Report Share Posted June 18, 2004 (edited) Nu er jeg ved snart ved version 4 eller 5 og den er faktisk helt ok efterhånden. Det synes mine medkollegianere også, på trods af at flere af dem kategorisk nægter at spise noget der er betegnet som sundt eller fedtfattigt :lol: Jeg er gået en smule på kompromis med ingredienslisten for at forbedre smagen, men de vigtigste ting er stadig de samme og den lille smule "mindre sundt" synes jeg er ok.Ang proteinkvaliteten efter en tur i ovnen så er det vist ikke fuldstændig klarlagt, så vi må leve i tvivlen lidt endnu ;) Sådan ser det ud:200g chokolade whey proteinpulver300g havregryn500g skummetmælk2 velmodne bananer (150-200g)2 æg (ca 65g stykket)3 ts bagepulver5 ts kanel2 ss SØD2 ts vaniljesukker100g hakkede hasselnødder25g kakao50g sukkerdet skulle vist også lidt salt i, men det glemte jegTotalvægt: ca 1500gEnergifordeling:Pr 100g: 240kcalProtein: 17g (29%)Kulhydrat: 26g (43%)Fedt: 7,5g (28%)Fremgangsmåden er den samme som altid: - blend bananerne sammen med mælken eller mos dem med en gaffel (er rimelig nemt hvis de er modne)- hak nødderne- bland hele pivtøjet og rør til massen har en ensartet konsistentI fad med bagepapir og midt i ovnen 40-45 min ved 175 grader.Jeg skærer den ud i 16 portioner og tager 2 som et måltid, dvs cirka 175g pr måltid.Energifordelingen synes jeg passer meget godt til et fornuftigt sammensat måltid - bortset fra mangelen på grønt ;)Ønsker man at spare på fedtet kan nødderne udelades, så bliver energiprocenterne hhv 34, 49 og 17 for prots, carbs og fedt Edited June 18, 2004 by MaxPower Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zoater Posted June 18, 2004 Report Share Posted June 18, 2004 Hvor meget svare 2 ss SØD i sukker.... overvejer at lave kagen uden sød og så kun bruge sukker. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MaxPower Posted June 18, 2004 Author Report Share Posted June 18, 2004 Hvor meget svare 2 ss SØD i sukker.... overvejer at lave kagen uden sød og så kun bruge sukker. Ifølge flasken er 1 teske (5ml) lig med 44g sukker, så det kan egentlig godt være at 2 ss er total overkill. Næste gang prøver jeg at udelade det, eller evt nøjes med 1ss og se hvordan resultatet bliver. :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DonNiklas Posted August 3, 2004 Report Share Posted August 3, 2004 Hva så MP, har du fået lavet en ny kage??Jeg skal også snart i gang igen, så jeg kan være en sund dreng i skolen ;) Niklas Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MaxPower Posted August 3, 2004 Author Report Share Posted August 3, 2004 Den står til afkøling pt :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Snoopy Posted August 3, 2004 Report Share Posted August 3, 2004 Den står til afkøling pt :lol: Min er frossen ned i passende stykker. Den er god at have med som mellemmåltid...de andre glor godt nok lidt på min 'kage/brød-ting' :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Claus Dietz Posted August 4, 2004 Report Share Posted August 4, 2004 Så fik MaxP osse lokket mig med på vogenen..... :lol: (er helt stolt af mig selv. Har ikke bagt siden folkeskolen)Men skal den være så tør???? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DonNiklas Posted August 4, 2004 Report Share Posted August 4, 2004 Så fik MaxP osse lokket mig med på vogenen..... :lol: (er helt stolt af mig selv. Har ikke bagt siden folkeskolen)Men skal den være så tør???? hehe.. Ligesom mig.. Han er god til gruppepres..Hvilken opskrift brugte du??Niklas Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MaxPower Posted August 4, 2004 Author Report Share Posted August 4, 2004 Så fik MaxP osse lokket mig med på vogenen..... :lol: (er helt stolt af mig selv. Har ikke bagt siden folkeskolen)Men skal den være så tør???? hehe.. Ligesom mig.. Han er god til gruppepres.. :lol: :lol: :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Claus Dietz Posted August 5, 2004 Report Share Posted August 5, 2004 160g chokolade whey proteinpulver300g havregryn500g minimælk2 bananer 2 æg 3 ts bagepulver3 ts kanel1 ts SØD1 ts olie1/2 ts saltBlendes og røres sammen.Bages i 40 min ved 175grader Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Prosendal Posted October 3, 2005 Report Share Posted October 3, 2005 Lyder som en utrolig god opskrift.. skal prøve at bage den snart tror jeg..jeg har desværre kun vanilie protein pulver, kan dette bruges istedet for vanilie sukker.. og så noget kakao pulver istedet for chokolade smagen i pulveret?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alle_tiders Posted September 30, 2006 Report Share Posted September 30, 2006 et øg du spejler gør det samme.ved ik om optagelsesværdien dermed bliver ringere når proteinerne stivner?Forsøger at spørge nogle kloge hoveder i ugens løb Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
teddy Posted September 30, 2006 Report Share Posted September 30, 2006 et øg du spejler gør det samme.ved ik om optagelsesværdien dermed bliver ringere når proteinerne stivner?Forsøger at spørge nogle kloge hoveder i ugens løb måske de fleste i denne gamle tråd er kommet lidt videre siden Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.