Jakob Posted January 13, 2001 Report Share Posted January 13, 2001 Ud fra hvilke kriterier bestemmer man præcist en proteinkildes biologiske værdi (BV) og optagelighed?Et helt æg repræsenterer værdien 100 til brug ved sammenligning. Har æg opnået denne værdi fordi dens aminosyresammensætning ( og optagelighed) tilfredsstiller skeletmuskulaturs behov om man så må sige?I forlængelse heraf vil jeg gerne vide om, når proteinproducenter reklamerer med en BV på eksempelvis 130, om selskabet lyver/har misforstået noget eller om BV kan forøges som følge af aminosyreprofil og optagelighed?Kan man sammenlægge forskellige fødevarers BV og herigennem opnå en højere BV ved måltidsammensætning eller definerer den kun den enkelte fødevares BV?Mvh Jakob Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Morten Z Posted January 15, 2001 Report Share Posted January 15, 2001 Det er ekstremt besværligt at måle biologisk værdi (BV) på et protein. Det foregår over flere uger, hvor man manipulerer med forsøgsdyrs eller -personers diæt. Kort fortalt, så udtrykker tallet hvor mange procent af en lille mængde protein kroppen vil optage, når den er i proteinunderskud. Målemæssigt kan tallet godt blive over hundrede, men i så fald giver det ingen mening. Målingen er kun relevant når man vil undersøge værdien af proteintyper som muligvis er kritiske. F.eks. i forbindelse med ernæring i u-lande.Et andet begreb er "chemical score" som går på et proteins sammensætning af essentielle aminosyrer sammenlignet med et referenceprotein. Denne værdi tager til gengæld ikke højde for fysiologiske forhold som absorption o.lign.Ingen af de to ovenstående metoder giver et endegyldigt svar på hvilket protein der er optimalt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.